רבים אינם מודעים לכך, אבל אחד הצעדים החשובים לביצוע מייד לאחר מסירת נכס חדש מקבלן, לאחר רכישת נכס יד שנייה ואפילו לאחר ביצוע שיפוץ יסודי ומקיף הוא הצעד של עריכת בדיקת בדק בית. לא רבים מקפידים על ביצוע בדיקה זו עבור הנכס הפרטי שלהם ועוד פחות מקפידים על ביצוע בדיקת רכוש משותף, שיכולה להתברר כחשובה לא פחות. אז עד כמה ומדוע חשוב לבצע בדיקת בדק בית, הן בנכס הפרטי והן ברכוש המשותף מסביב? על כך תוכלו לקרוא ממש כאן בשורות הבאות.
מהי בדיקת בדק בית?
בדיקת בדק בית היא בדיקה, שמטרתה לזהות ליקויי בנייה בנכס. את הבדיקה נהוג לערוך בדרך כלל לאחר קבלת נכס חדש מקבלן, כניסה לנכס יד שנייה או לאחר שיפוץ מקיף ויסודי. בכל המקרים הללו, אנו רוצים לוודא כי הנכס נמצא במצב תקין וכי אין בו ליקויי בנייה או לכל הפחות ליקויים משמעותיים. את הבדיקה מבצע מהנדס מוסמך על פי מתודולוגיה מוכרת וידועה, אם כי רמת ההקפדה והמקצועיות של הגורם הבודק יכולה להכריע את יעילות הבדיקה. בתום כל בדיקה מקבל הלקוח דוח רשמי המפרט את כל ליקויי הבנייה ודוח זה הופך למעשה למסמך משפטי רשמי המוכר כראיה קבילה בבית המשפט וכמסמך מחייב עבור הקבלן המבצע. כאמור, לא רבים מקפידים על ביצוע בדיקה זו עבור הנכס הפרטי שלכם ועל אחת כמה וכמה ביצוע בדיקת רכוש משותף עבור הרכוש המשותף בבניין.
מדוע כל כך חשוב לבצע את הבדיקה?
חשיבות ביצוע בדיקת רכוש משותף וכמובן בדיקת בדק בית בנכס פרטי היא במימוש האחריות המגיעה לכם מטעם הקבלן. האחריות שאתם מקבלים על כל נכס שאתם מקבלים מקבלן אינה תלויה בקבלן כזה או אחר אלא קבועה במסגרת חוק המכר. חוק זה מפרט את היקף האחריות שעל קבלן לתת על כל רכיב במבנה ואחריות זו יכולה להשתנות על רכיבי הגמר, שלד המבנה, יסודות המבנה וכן הלאה. יחד עם זאת, מגדיר חוק המכר את החובה לביצוע בדיקת בדק בית בתוך פרק זמן מקסימלי מוגדר, על מנת שניתן יהיה לממש את האחריות כחוק. אם לא תבצעו את הבדיקה במועד המוגדר, תתקשו לאחר מכן לממש את זכותכם לאחריות מול הקבלן המבצע. לעומת זאת, ביצוע הבדיקה במועדה, מחייבת את הקבלן מבחינת החוק וכל סטייה ממחויבות זו מהווה עילה לתביעה משפטית.
ומה לגבי הרכוש המשותף?
ובכן, הרכוש המשותף הוא כל מה שהוא לא הרכוש הפרטי בבית משותף – חדר המדרגות, המעלית, מעטפת החוץ של הבניין, הקרקע, הגג וכן הלאה. רכיבים אלה בבניין זוכים להרבה פחות יחס מצד הדיירים לעומת הנכסים הפרטיים של כל אחד מהם, אלא שהשפעתו של הרכוש המשותף על איכות חייהם ועל כיסם של הדיירים, יכולה להיות זהה ואף משמעותית יותר לעומת זו של הרכוש הפרטי. בדיוק עבור חלקי המבנה אותם כולם נוהגים להזניח, אתם דווקא רוצים להפגין יותר אחריות ולוודא שגם הרכוש המשותף נמצא במצב תקין ושלא קיימים ליקויים, שיובילו לשנים ארוכות של סכסוכי שכנים והוצאות משותפות על כל תיקון. בדיוק לשם כך, חשוב להזמין בדיקת רכוש משותף בכל כניסה לבניין חדש ולאחר ביצוע שינויים מבניים משמעותיים בו.